POMOZIMO ZAJEDNO

S ciljem pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, bez obzira na vjeru, rasu i naciju, Dobročinstvo je registrovano u državnom Ministarstvu pravde u Sarajevu i djeluje unutar i i van granica naše zemlje.
Dobrotvorni rad u Bosni i Hercegovini ima duboke korijene i temelji se na tradiciji, uvjerenju i mentalitetu ovdašnjeg čovjeka.
Milosrđe se tokom historije na ovim prostorima iskazivalo na različite načine, individualno i instiucionalno, a lijepa riječ i uljudnost bili su i ostali ono za što zamjena ne postoji.
Humanitarno djelovanje najčešče se ispoljavalo individualno – kao pomoć pojedinca, a posebno se afirmisalo tokom ratova, te vremenskih i drugih nepogoda. Tako je bilo i tokom, a nastavilo se i nakon agresije na našu zemlju.
S ciljem davanja potpunije slike i pojašnjenja pojma dobročinstvo, može se reći da je to i: osmijeh koji darujemo nekom pri susretu, lijepa riječ koja učvršćuje međuljudske odnose, kao i nelagodnost ukoliko nismo u mogućnosti da pomognemo nevoljniku.
Dosadašnji rad Dobročinstva i brojni problemi koje smo riješili i rješavamo potvrda su opravdanosti našeg postojanja.
Vrijeme koje je pred nama i izazovi koji nas očekuju nameću potrebu još većeg angažmana i novih, još većih dometa kako bismo pomogli što većem broju onih kojima je pomoć uistinu potrebna.

“U Dobročinstvu sam jer volim da pomažem nemoćnima i onima koji su u stanju socijalne potrebe. I sam naziv našeg udruženja je svojevrsni podsticaj na činjenje dobra. Pozivam vršnjake, vršnjakinje i druge mlade ljude da mi se pridruže u volontiranju…”

Nejla Rahoveci - volonterka

ZAJEDNO POMOZIMO DRUGIMA

Entuzijazam i spremnost na činjenje dobra, praćenje aktuelnih dešavanja u zemlji i svijetu, te razumijevanje i feksibilnost samo su neki od znakova po kojima se prepoznaje rad Dobročinstva. Radujemo se svakom novom učlanjenju, kako pojedinačnom tako i kolektivnom. Sigurno je da će, ukoliko nas bude više, i naša pomoć biti veća i konkretnija. Pomoći nam možete:

  • učlanjenjem (pojedinačno ili kolektivno),

  • volontiranjem u Udruženju,

  • davanjem ideja i prijedloga s ciljem poboljšanja i unapređenja rada Udruženja,

  • konstruktivnom kritikom,

  • pohvalom, kada to zaslužimo.

NAŠI CILJEVI

”Najbolji je onaj čovjek koji najviše koristi ljudima.”