Naša nova akcija

POMOZIMO DA STAROST SAFIJE ZAZAN BUDE ŠTO UGODNIJA

„Dobročinstvo BiH“ nastoji da stigne na što više adresa: da bude uz djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje, uz bolesnu i djecu žrtve nasilja u porodici, uz žrtve rata i osobe u trećoj životnoj dobi, uz porodice bez stalnih primanja ili s minimalnim primanjima, uz stradale u prirodnim nepogodama… u najkraćem, uz one kojima je pomoć potrebna i koji je željno očekuju.

Osim projekata koje realizujemo u kontinuitetu, po potrebi organizujemo i akcije prikupljanja pomoći. Tokom posljednje dvije godine organizovali smo prikupljanje sredstava za saniranje posljedica poplava ili zemljotresa, za djecu i stanovnike Gaze, za popravak i opremanja kuća, pomogli smo i dvostrukom amputircu iz kategroije RVI… U svim tim situacijama uz nas su uvijek bili i naši partneri i prijatelji bez kojih ne bismo mogli ni ostvariti planirane ciljeve.

Krajem zime i početkom proljeća prošle godine, u nekoliko navrata, posjetili smo selo Kokoščiće i pomogli da starica Safija Zazan, koja živi u trošnoj kući koja se sastoji od dvije sobice i hodnika, dobije šporet na čvrsto gorivo i zamrzivač. Taj dio akcije uspješno je okončan i nana Safija, koja je duboko u osmoj deceniji života, dobila je dugo iščekivani šporet koji joj služi za kuhanje i zagrijavanje trošne i oskudno opremljene kućice, kao i zamrzivač koji joj je i najsigurniji prostor za čuvanje osnovnih životnih namirnica.

Kokoščići su selo na tromeđi Vareša, Visokog i Breze. Territorijalno, pripadaju općini Vareš.

„Dobročinstvo“ je zato odlučilo da pokrene akciju prikupljanja sredstava, ali i neophodnog materijala, za obnovu kuće u kojoj Safija Zazan živi sama. Odlučili smo da u ovu akciju uključimo što širi krug prijatelja i partnera, ali i državnih institucija lokalnog i kantonalnog nivoa.
Dvije fotografije u prilogu jasno svjedoče o uslovima u kojima ona provodi svoje staračke dane. Zidovi su oronuli i dotrajali, a u unutrašnjosti kuće puše sa svih strana.

Potrebni su joj i klozet i kupatilo, ali, prije svega, siguran i čvrst krov nad glavom.

Pozivamo prijatelje, partnere i nadležne institucije da se uključe i pomognu.

Oni koji se odluče za novčanui pomoć, priloge mogu upllatiti na račun „Dobročinstva BiH“ u Ziraat banci, broj:

1861820310520698

Uz naznaku: POMOĆ U OBNOVI KUĆE SAFIJE ZAZAN